To C4I φέρνει νέες πολιτικές φουρτούνες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To C4I φέρνει νέες πολιτικές φουρτούνες
Νέα δεδομένα για την υπόθεση του C4I, την ώρα που το ΚΙΝ.ΑΛ. περνάει στην αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

Πολιτική αναταραχή προκαλεί η υπόθεση του C4I, αλλά και η ταυτόχρονη προσπάθεια του ΚΙΝ.ΑΛ. να βάλει στο κάδρο τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η υπόθεση που ήρθε εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο προ ημερών, με αφορμή την εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των πρώην υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Βαγγέλη Μαλέσιου φαίνεται πως έχει απόνερα, μιας και στη Βουλή διαβιβάζεται υπόθεση που αφορά μαρτυρική κατάθεση που δόθηκε προ μερικών εβδομάδων και η οποία εμπλέκει πολιτικό πρόσωπο από το ΚΥΣΕΑ το 2003 σε υπόθεση μαύρου χρήματος. Έτσι, με φόντο την ανάθεση του εν λόγω συστήματος ασφαλείας στην αμερικανική εταιρεία SAIC, μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για πολιτικό πρόσωπο με άμεση εμπλοκή στη διαδικασία, αναγκάζοντας τον εποπτεύοντα την έρευνα ανακριτή κ. Ορφανίδη να διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, στο Κίνημα Αλλαγής βλέπουν μια προσπάθεια που εξελίσσεται με δύο ταυτόχρονα σκέλη: αφενός, να πεταχθεί λάσπη προς το κόμμα, με αιχμή τον κ. Σημίτη, αφετέρου να αποσιωπηθούν ευθύνες της περιόδου παραλαβής και διαχείρισης της σύμβασης από υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή και συγκεκριμένα τους κ.κ. Παυλόπουλο, Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που έχει μείνει στο συρτάρι και αφορά τη διαχείριση που έγινε ως προς το σύστημα ασφαλείας από τα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα. Μαλιστα, βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. πήγαν χθες στον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσαν στην Εισαγγελέα κ. Ξένη Δημητρίου αναφορά για την εν λόγω υπόθεση, ζητώντας της ουσιαστικά να προχωρήσει με όλες τις ενέργειες που προβλέπονται κατά τον νόμο. Όπως σημειώνεται, δε, στην αναφορά του ΚΙΝ.ΑΛ., για τις ενέργειες των πρώην υπουργών της ΝΔ, «σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ»

Άκρως ενδιαφέρον, βεβαίως, από μόνο του, είναι ότι η κ. Δημητρίου επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εν λόγω βουλεύματος, αφήνοντας έτσι έκθετο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος είχε υπογραμμίσει. στο briefing της Τρίτης ότι τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Κόντρα Μαξίμου-ΚΙΝ.ΑΛ. με σπόντες στη ΝΔ

Τούτων δοθέντων, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση, μιας και η απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ. να βάλει στο κάδρο και τον κ. Παυλόπουλο, προκαλεί την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που βλέπει πίσω από αυτές τις ενέργειες μια σπουδή «να θολώσουν τα νερά», μετά το άνοιγμα λογαριασμών Σημίτη. Εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να καταλογίσει στο Κίνημα Αλλαγής «θεσμικό ατόπημα» αναφορικά με τη διατύπωση απορίας γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί του κ. Παυλόπουλου, άπαξ και υφίσταται αυτό το βούλευμα. Απαντώντας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γεννηματά (Open), υπογράμμισε ότι «το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εμπλέξει τον ΠτΔ με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες», έκανε λόγο για κυβερνητικό «θεσμικό ατόμημα», αλλά έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «παραθεσμικού συστήματος» με έδρα το Μαξίμου και στενές σχέσεις της «καραμανλικής» πτέρυγας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, το Μαξίμου είχε σπεύσει νωρίτερα να μιλήσει και για «αφωνία» της ΝΔ, με αφορμή τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. Γαλάζιες πηγές, σε απάντηση, τόνιζαν ότι η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος «στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά« το Μαξίμου, τονίζοντας ότι για τον ΠτΔ «δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα».

Προς υπόμνηση, πάντως, οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης, για την εν λόγω υπόθεση, είχαν παραπεμφθεί, μεταξύ άλλων, σε Εξεταστική, στις αρχές του 2011. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι του ίδιου έτους, το ΠΑΣΟΚ, στην πρότασή του για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής άφησε εκτός του κ.κ. Παυλόπουλο και Πολύδωρα, ζητώντας μόνο την παραπομπή Μαρκογιαννάκη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, μιας και υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργό ψήφισαν μόλις 128 βουλευτές, ενώ απαιτούνταν 151, με αποτέλεσμα να μην παραπεμφθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider