Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ και τομές στην ενέργεια προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 32 δισ. ευρώ και τομές στην ενέργεια προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ τόνισε ότι με την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου υπερκαλύπτονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με συνολικές επενδύσεις άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, το μοναδικό «μελανό» σημείο είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης η οποία προβλέπεται ότι το 2030 θα έχει πέσει ελάχιστα, στο 68% από το το 74% που είναι σήμερα.

Βασικός στόχος του σχεδιασμού παραμένει η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τον οικιακό τομέα. Πιο αναλυτικά, για τις μεταφορές προβλέπεται υψηλό μερίδιο των ΑΠΕ το οποίο θα φθάνει το 11% με ενίσχυση της χρήσης προηγμένων βιοκαυσίμων και διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης με στόχο μάλιστα μέχρι το 2030 ο στόλος των ηλεκτροκίνητων να αποτελεί το 10%. Για την βιομηχανία, δρομολογείται αλλαγή του μείγματος με τον ηλεκτρισμό να καθίσταται το κύριο καύσιμο (με 34% μερίδιο)ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το φυσικό αέριο (στο 27%). Όσον αφορά στον οικιακό τομέα, ειδικά για το φυσικό αέριο παρατηρείται αύξηση 137 της χρήσης του φυσικού αερίου χάρη στη διείσδυση του καυσίμου σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στις αντλίες θερμότητας. Παράλληλα το υπουργείο” επεξεργάζεται νέα εξειδικευμένα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό και τη βιομηχανία ενώ όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος «χρειαζόμαστε ένα “Εξοικονομώ το χρόνο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της "μικρής" διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου καθώς και ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις. Όπως επισημάνθηκε, η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση. Η μικρή διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου θα λειτουργήσει το 2020 και και για τη μεγάλη μέσω Αττικής που δεν αναμένεται πριν το 2022 εκτίμησε ότι είναι θέμα την εβδομάδα να λυθεί σε διάλογο με την Κομισιόν. Είναι σε εξέλιξη επίσης μελέτη της ΡΑΕ για την κάλυψη του κενού μέχρι να λειτουργήσει η μεγάλη διασύνδεση.

Κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των μονάδων του Αμύνταιου

Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα συνεχιστεί με υπουργική απόφαση που ο ίδιος υπέγραψε σήμερα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμισή τους. Η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στο σταθμό της Φλώρινας (η άδεια της οποίας περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ) "χωρά" στον ενεργειακό σχεδιασμό με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες μονάδες.
Συγκεκριμένα, ενσωματώνοντας την Οδηγία της ΕΕ «περί βιομηχανικών εκπομπών» (2010/75/ΕΕ), Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 (36060/1155/Ε.103/ 13.6.2013) καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας.

Σαφής θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από καιρό (όπως προκύπτει και από την αναφορά, τον Μάρτιο του 2018, της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι ότι βάση της παραπάνω ΚΥΑ οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.

Προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν, σήμερα, τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετρείται και η δοκιμαστική λειτουργία.

Στη βάση των παραπάνω είναι πλήρως καλυμμένη η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων στο Αμύνταιο ενώ για το μέλλον του λιγνιτικού σταθμού βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΗ.

Δεν αποκλείεται νέα παράταση για τις ιδιωτικοποιήσεις

Αναφορικά με την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) και το ενδεχόμενο νέας παράτασης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «οι παρατάσεις για έναν ή δύο μήνες είναι κάτι το φυσιολογικό». Αναφερόμενος στη ΔΕΗ σημείωσε ότι «θα δούμε αν θα πάρει άλλη παράταση».

«Μεγάλη κινητικότητα για τις ενεργειακές κοινότητες»

Κληθείς να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα για τις ενεργειακές κοινότητες, με έντονη την παρουσία αγροτικών ενώσεων και σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των δήμων. Όπως ανέφερε, μέσα στο 2019 ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί αρκετά και αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες διευκρινίσεις σε θεσμικά θέματα (τιμολόγηση κλπ). Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και θα φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider