Bloomberg: Η Γερμανία έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα για τις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Γερμανία έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα για τις συντάξεις
Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για την αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg.

Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για την αναβολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να στηρίζει το αίτημα της Αθήνας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων χωρίς την περικοπή στις συντάξεις.

Η ακύρωση ή αναβολή μέτρων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Βερολίνο, ειδικά εντός της κεντροδεξιάς παράταξης της Μέρκελ. Εντούτοις, δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις Βρυξελλών - Ιταλίας, λίγοι φαίνεται να έχουν διάθεση για μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα.

Από αυτήν την άποψη, η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εφόσον τα νούμερα «βγαίνουν» μετά την αξιολόγηση του σχεδίου του προϋπολογισμού από την Κομισιόν.

Το Bloomberg παραθέτει τη χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε «πολύ λογικά και πολύ έξυπνα» ενημερώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδιά της σε ό,τι αφορά τις συντάξεις.

Οι περικοπές στις συντάξεις θα συζητηθούν στη συνάντηση του EuroWorking Group την Πέμπτη. Η τελική απόφαση για το ζήτημα αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Πάντως, το Bloomberg σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει ακόμα εμπόδια να ξεπεράσει. Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε το λάθος σήμα στις αγορές, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ακόμα κανονική πρόσβαση στις αγορές και η διένεξη Ρώμης – Βρυξελλών επιδεινώνει την κατάσταση και απειλεί να ανατρέψει αρχικούς σχεδιασμούς στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider