Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τις συντάξεις
Σε κρίσιμη καμπή, λίγο πριν από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019. 

Σε κρίσιμη καμπή, λίγο πριν από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.

Στόχος είναι οι δύο πλευρές να πετύχουν μια «κοινή θέση» επί του δημοσιονομικού περιθωρίου εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη, προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Από τις αποφάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί και το τι θα περιληφθεί για το θέμα των συντάξεων στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα».

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 δεν θα οδηγήσει σε αστοχίες σε σχέση με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς σχετικά με τα αντίμετρα και το πακέτο παροχών που είχε ανακοινώσει o πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς τόνισε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της Ελλάδος και της ευρωζώνης, ωστόσο τόνισε πως πλέον υπάρχει ευελιξία.

«Στις συμφωνίες ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε.
Στο σημείο αυτό εξήρε την ελληνική κυβέρνηση. «Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο τέλος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».

Ο κ. Σολτς χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» σημερινό δημοσίευμα που επικαλούμενο γερμανικές πηγές ανέφερε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider