Η «καυτή πατάτα» των συντάξεων αναμένεται να βρεθεί, κατά τις πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του πρωθυπουργού, σε Βερολίνο και Παρίσι, το σαββατοκύριακο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, μια συνάντηση που κρίνεται μεγάλης σημασίας, την ώρα που συνεχίζεται η «μάχη» για τις συντάξεις. «Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, το βράδυ της Πέμπτης.

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού στην μίνι περιοδεία του στην Ευρώπη είναι το Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την προγραμματική συνεργασία με τους Πράσινους εν όψει των ευρωεκλογών. Η πρόσκληση και η παρουσία Τσίπρα έχουν μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς συνοδεύονται από φήμες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στην έξοδο από την ευρωομάδα της Αριστεράς, με προορισμό τους Σοσιαλιστές.

Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

19:30 Συνάντηση με τη Συμπρόεδρο του Die Linke, κα Katja Kipping

Σάββατο 10 Νοεμβρίου

11:00 Συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, κ. Antonio Costa

12:00 Συνάντηση με Αντικαγκελάριο και Υπ. Οικονομικών Γερμανίας, κ. Olaf Scholz

13:30 Συνάντηση με την Πρόεδρο του SPD, κα Andrea Nahles

15:00 Ομιλία στο Συνέδριο του SPD

17:30 Άφιξη στο Παρίσι

20:00 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron σε Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

11:00 Τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

13:00 Επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron προς τιμήν των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

15:00 Τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη

15.30 Συνεδρία Ολομέλειας

17:45 Ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη