«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τις δικαστικές αποφάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τις δικαστικές αποφάσεις
Προειδοποιητικό μήνυμα όσον αφορά στις δικαστικές αποφάσεις, που «μπορεί να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις» στέλνει η Κομισιόν.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

«Το δημοσιονομικό πακέτο για το 2019 είναι ακόμη υπό συζήτηση και η πρόβλεψη βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεάσουν τα μεγέθη για ανάπτυξη και χρέος. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει το πλεόνασμα και ότι θα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο με αποτελεσματικό τρόπο, με φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και κοινωνικές πολιτικές» δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για τις οικονομίες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον επίτροπο ενδεχομένως οι προβλέψεις για ανάπτυξη να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ακόμη και στο 2,3%, εφόσον οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Επιτροπής για τον προσδιορισμό των μέτρων, τα οποία θα υιοθετηθούν παράλληλα με τη μη περικοπή των συντάξεων, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται, πάντως, ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσουν τις επόμενες μέρες. Κατά πληροφορίες η δημοσιονομική διαφορά, που χώριζε τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, γεφυρώνεται.

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις, που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, στο 2% για φέτος, το 2019 και το 2020. Προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί και οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις, οι οποίες προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2017. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα, θα είναι 3,9% φέτος και 4,1% του χρόνου.

Η Επιτροπή στέλνει, πάντως, προειδοποιητικό μήνυμα όσον αφορά στις δικαστικές αποφάσεις, που «μπορεί να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις». Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα σε προεκλογικές παροχές, καθώς σημειώνει ότι «νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου» και ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω δημοσιονομικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής για το χρέος είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω και εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 182,5% του ΑΕΠ έναντι 177,8% που ήταν στις εαρινές προβλέψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider