Τόμσεν: Η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα θέλει «ειδική» στρατηγική

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τόμσεν: Η μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα θέλει «ειδική» στρατηγική
Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων ο Τόμσεν επανέλαβε τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως η περαιτέρω συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία.

«Μακροχρόνια» (long-standing) χαρακτήρισε τα ζητήματα των ελληνικών τραπεζών ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, όπου παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (Regional Economic Outlook for Europe).

Από το ίδιο βήμα ο Τόμσεν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συντάξεων επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ταμείου πως η περαιτέρω συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως πλέον το ΔΝΤ δεν μετέχει στις αποφάσεις, καθώς δεν έχει πρόγραμμα με τη χώρα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα», είπε εμφατικά.

Σε ερώτηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα για το πως βλέπει το ΔΝΤ το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ισχυρή εξάρτηση τους από το κράτος και για τις πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες, ο Πόουλ Τόμσεν είπε πως το Ταμείο δεν έχει διάλογο με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές για τα ζητήματα αυτά.

Αρκέσθηκε να αναφέρει πως υπάρχουν μακροχρόνια ζητήματα με τις ελληνικές τράπεζες (long-standing issues), πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαια και πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα απαιτήσει ειδική στρατηγική. «Είναι σημαντικό οι χαράσσοντες την πολιτική να έχουν στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετουμένων δανείων», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό χώρο του ελληνικού προϋπολογισμού και για το ότι η κυβέρνηση εξετάζει να τον χρησιμοποιήσει ώστε να μην περικόψει τις συντάξεις το 2019, ο Τόμσεν δεν απάντησε σε βάθος.

«Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο», είπε και προσέθεσε πως το ΔΝΤ πιστεύει πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες.

Τέλος, σημειώνεται πως το ΔΝΤ στην έκθεση του για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider