Η EBRD θα συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι το 2025 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η EBRD θα συνεχίσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι το 2025 
Έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ σε 42 έργα, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται ακόμη 30 έργα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.  

Την δραστηριότητά της στη χώρα μας θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το 2025 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία μέχρι στιγμής έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ σε 42 έργα, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται ακόμη 30 έργα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Το Συμβούλιο Διευθυντών της EBRD ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για τη χρονική επέκταση των επενδύσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο είχε υποβληθεί την 13η Μαρτίου 2018.

Σημειώνεται ότι η απόφαση χρονικής επέκτασης θα οριστικοποιηθεί με σχετικό ψήφισμα των διοικητών της Τράπεζας (αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι των 69 μετόχων της) εντός του 2018. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας η διαδικασία αυτή είναι τυπική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η EBRD ιδρύθηκε το 1991 για να υλοποιήσει επενδύσεις στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξε τις περιοχές δράσεις της. Το 2015 λόγω της μακροχρόνιας κρίσης στη χώρα μας και μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε να χρηματοδοτεί έργα στην Ελλάδα, η οποία όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της τράπεζας τον περασμένο Μάρτιο, είναι πλέον η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά από τις 37 που δραστηριοποιείται σήμερα η EBRD.

Οι επενδύσεις της Τράπεζας αφορούν συνεργασίες με τις ελληνικές τράπεζες, χρηματοδοτήσεις και εταιρικά ομόλογα για επιχειρήσεις, επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας και προγράμματα ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού και της εισαγωγής εναλλακτικών διαδικασιών άντλησης κεφαλαίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχρηματοδοτούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Η συνέχιση της δραστηριοποίησης της EBRD στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019-2025 αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία και θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη των επενδύσεων», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider