Αποκαλυπτήρια για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκαλυπτήρια για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων θα παρουσιασθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους αξιολογητές της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) που την τρέχουσα περίοδο αξιολογούν την Ελλάδα ως προς την αντιμετωπίσιμη του ξεπλύματος χρήματος.

Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων θα παρουσιασθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους αξιολογητές της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) που την τρέχουσα περίοδο αξιολογούν την Ελλάδα ως προς την αντιμετωπίσιμη του ξεπλύματος χρήματος.

Σκοπός της FATF, είναι αφενός η καθιέρωση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφετέρου η εφαρμογή των προτύπων από τα κράτη –μέλη. Στη βάση αυτή η FATF ελέγχει και αξιολογεί την εφαρμογή των προτύπων σε διεθνές επίπεδο και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Σήμερα η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες θα παρουσιάσει στους αξιολογητές της FATF το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που έχει ήδη δημιουργηθεί πιλοτικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το οποίο θα λειτουργήσει από τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το ν. 4557/2018, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Ιουλίου 2018, όλα τα νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται πλέον να συλλέγουν και να φυλάσσουν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους.

Ως «πραγματικοί δικαιούχοι» ορίζονται τόσο τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκει ή τα οποία ελέγχουν έναν πελάτη (νομικό πρόσωπο ή νομικό μόρφωμα), μέσω άμεσης ή έμμεσης κατοχής ή ελέγχου ικανού ποσοστού μετοχών (το οποίο ορίζεται σε 25% και άνω σε μη εισηγμένη εταιρεία) ή με άλλα μέσα, όσο και κάθε φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου διενεργείται μια συναλλαγή ή δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους θα τηρούνται σε ειδικό μητρώο στην έδρα των νομικών προσώπων και θα καταχωρούνται μέσω της πλατφόρμας Taxisnet στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία που το Κεντρικό Μητρώο θα τεθεί σε λειτουργία, ήτοι το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2019.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, για να έχει μια ανέφελη αξιολόγηση από την FATF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider