Ακριβαίνει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας  - Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακριβαίνει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας  - Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ
Tο κόστος των μακροχρόνιων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες αυξήθηκε κατά 45,2% μέσα σε μια επταετία (2011 – 2017).

Ολοένα και πιο «κοστοβόρα» γίνονται τα μακροχρόνια προγράμματα ασφάλισης υγείας για τις ασφαλιστικές όπως φάνηκε και από την πρώτη παρουσίαση του ετήσιου Ενιαίου Δείκτη Υγείας από το ΙΟΒΕ. Για πρώτη φορά καταγράφεται από μελέτη πως το κόστος των μακροχρόνιων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τις εταιρείες αυξήθηκε κατά 45,2% μέσα σε μια επταετία (2011 – 2017), μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει και η τεχνολογία φέρνει πιο αποτελεσματικές αλλά και ταυτόχρονα πιο ακριβές μεθόδους θεραπείας.

Απαντώντας σε ερωτήματα για το αν αυτή η μελέτη μπορεί να ξεκινήσει έναν κύκλο αυξήσεων στα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι «τροχιοδεικτικά», καθώς δείχνουν την κατεύθυνση του κόστους για τις ασφαλιστικές.

«Σήμερα το ΙΟΒΕ παρουσίασε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ασφαλιστική αγορά υγείας… ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της, τα χαρακτηριστικά του κάθε προγράμματός της, τα αποτελέσματα αυτού κ.λπ.», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση το εργαλείο αυτό θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά υγείας, ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο που βρίσκεται ψηλά στις ασφαλιστικές επιλογές των πολιτών».

Κατά τη παρουσίαση της μελέτης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σημείωσε ότι «είναι γεγονός πως διεθνώς συστηματικά οι υπηρεσίες υγείας γίνονται πιο ακριβές» αλλά πρόσθεσε πως ο νέος δείκτης μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τους ασφαλισμένους. «Οι ασφαλισμένοι μπορούν να βρουν χρήσιμο τον επίμαχο δείκτη. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος δει ότι η εταιρεία του προχώρησε σε αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων κατά 10%, ενώ πέρυσι η αύξηση του μέσου κόστους για τις ασφαλιστικές ήταν 5%, έχει το δικαίωμα να ζητήσει εξηγήσεις», επισήμανε.

Τα πορίσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ

Ο Δείκτης του ΙΟΒΕ δείχνει μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή του Δείκτη Τιμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, που χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς με τις εξελίξεις των ασφαλίστρων και των αποζημιώσεων της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κ. Βέττας ο δείκτης ΕΛΣΤΑΤ μετράει τιμές και όχι πραγματικά κόστη, οι δείκτες βγαίνουν δειγματοληπτικά. Ταυτόχρονα, στους δείκτες τιμών της ΕΛΣΤΑΤ δεν γίνεται διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, ενώ οι αποζημιώσεις από τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης αφορούν κυρίως στα ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν πιο σύγχρονη, αλλά και ακριβότερη ιατρική τεχνολογία.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το διάστημα 2011 – 2014 οι ζημιές αυξήθηκαν θεαματικά, πιθανότατα επειδή έγινε μεγάλη στροφή στην ιδιωτική υγεία. Από το 2014 και έπειτα ο αριθμός των ζημιών σταθεροποιήθηκε αλλά ξεκίνησε να αυξάνεται το κόστος της κάθε ζημιάς καταγράφοντας συνολικής αύξηση της τάξης του 20%. Συνολικά το ΙΟΒΕ υπολογίζει πως το κόστος κάλυψης για τις ασφαλιστικές αυξήθηκε κατά 31,8% το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας να εκτιναχθεί κατά 45,2% το διάστημα 2011 – 2017.

Πρόκειται, όπως αναφέραμε, για μια εικόνα πολύ διαφορετική που αποτυπώνει ο Δείκτης Τιμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος το ίδιο διάστημα όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά αντίθετα καταγράφει μείωση 2,8%. «Συνεπώς, επιβεβαιώνεται και με πραγματικά στοιχεία το γεγονός ότι ο Δείκτης Τιμών Υγείας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν προσφέρει την κατάλληλη ένδειξη για την πραγματική εξέλιξη του κόστους κάλυψης των νοσοκομειακών προγραμμάτων εγγυημένης ανανεωσιμότητας που προσφέρονται στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς νοσοκομειακών ασφαλιστικών προγραμμάτων εγγυημένης ανανεωσιμότητας. Το δείγμα στοιχείων περιλαμβάνει 605.371 εγγραφές αποζημιώσεων και 4.395.328 εγγραφές για τους ασφαλισμένους, σε ανωνυμοποιημένη μορφή, συνολικά για την περίοδο 2011-2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider