Κόντρα Κυβέρνησης - ΓΣΕΕ για τα εργασιακά και την ΕΓΣΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα Κυβέρνησης - ΓΣΕΕ για τα εργασιακά και την ΕΓΣΕΕ

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ, με αφορμή την μη υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεδομένου ότι η μετενέργειά της λήγει στο τέλος Μαρτίου.

Η νέα Διοίκηση της ΓΣΕΕ, δια στόματος Γιάννη Παναγόπουλου εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Κυβέρνησης, τονίζονται πως «δεν τήρησε την υποχρέωσή της, αντιθέτως την πήρε πίσω, για παράταση του χρόνου μετενέργειας, ώστε να μην γίνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις των χιλιάδων εργαζομένων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή να είναι έρμαιο οι εργαζόμενοι στα χέρια του κάθε εργοδότη».

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του απευθύνει αιχμές στη ΓΣΕΕ για τη στάση της, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «α άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται όμως ότι, βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: "Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό".

Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ».

«Ανοίγουν» και τα εργασιακά

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής μνημονιακής δέσμευσης. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ξένοι καθηγητές, ενώ θα υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς.

Στην «βεντάλια» των θεμάτων που θα ανοίξουν στην διαπραγμάτετων εργασιακών ανήκουν το ύψος του κατώτατου μισθού χωρίς τις τριετίες, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο απεργιακός νόμος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του τρίτου Μνημονίου, η Κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει έως τον προσεχή Μάιο και αφού έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, σειρά μέτρων που θα ξεσηκώσουν νέα θύελλα αντιδράσεων από τους συνδικαλιστικούς φορείς, οπως:

- Τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού (που θα πρέπει να νομοθετείται σε ετήσια βάση)

- Τα είδη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών μέσω της διαιτησίας.

- Την κατάργηση του «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και την αύξηση των επιτρεπόμενων, ανά μήνα, ορίων των απολύσεων.

- Την αλλαγή του απεργιακού νόμου

- Τα συνδικαλιστικά «προνόμια» (άδειες, προστασία από απολύσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider