«Βαβέλ» για την επομένη ημέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαβέλ» για την επομένη ημέρα του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Μια «βαβέλ» δηλώσεων για το ρόλο και την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα το προηγούμενο 48ωρο καταδεικνύει πως ο Απρίλιος θα είναι καθοριστικός μήνας για το ζήτημα αυτό.

Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, μιλώντας την Τρίτη στην Αμερικανική Βουλή ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας, εκτός και εάν προηγηθεί ικανοποιητική ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Πριν καν περάσουν 24 ώρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble «σήκωσε το γάντι» και υποστήριξε πως «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Επιτροπή ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε με διπλωματικό τρόπο για το ίδιο ζήτημα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εταίρος στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπει η Συνθήκη του ESM και πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα συνεπάγεται αποκλειστική χρηματοδότηση, «αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ».

Λιγότερο διπλωμάτης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους είπε πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο, αν θέλει να μείνει ή να φύγει» και ότι ως εκ τούτου υπάρχουν ευθύνες έλλειψης κατανόησης της κατάστασης, οι οποίες «δημιουργούν μια κατάσταση διαρκούς και καταστροφικής αβεβαιότητας».

Ο Θάνος Κατσάμπας, πρώην αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα προβάλει ένα πιθανό σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, ο οποίος θήτευσε σχεδόν για 4 δεκαετίες στο ΔΝΤ αν το Ταμείο δεν μπορεί εξαιτίας των κανόνων του να δείξει αρκετή ευελιξία ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα νούμερα της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, μπορεί να παραμείνει ως παρατηρητής στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, είτε έως ότου οι αριθμοί τελικά βγουν, είτε έως ότου η Ελλάδα εξυπηρετήσει τα δάνεια της με αυτό.

Κατά τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον εάν ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και ιδίως η Γερμανία, σταματήσουν να θέτουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος του ESM. Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα παίξει, στην καλύτερη περίπτωση, το ρόλο του τεχνικού συμβούλου.

«Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο μακρινό όσο φαινόταν πριν από λίγους μήνες», αναφέρει ο κ. Κατσάμπας στο blog του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider