Με δανεικά οι συντάξεις Απριλίου από το ΙΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με δανεικά οι συντάξεις Απριλίου από το ΙΚΑ

Με δανεικά θα καταβάλει τις συντάξεις Απριλίου το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, καθώς αδυνατεί να καλύψει εκ των έσω τη μηνιαία δαπάνη των 850 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην καταβολή των συντάξεων 1,2 εκατ. δικαιούχων.

Όσο για τα αιτήματα καταβολής 80.000 νέων συντάξεων που εκκρεμούν, ούτε κουβέντα, καθώς το ΙΚΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση του προυπολογισμού του, ειδικά όταν για το 2016 προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα θα δοθούν φέτος από τα κρατικά ταμεία 2,752 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και 430 εκατ ευρώ για την καταβολή του ΕΚΑΣ, δηλαδή συνολικά 3.182 δισ ευρώ, έναντι 4,281 δισ ευρώ πέρσι.

Το ταμειακό έλλειμμα του Ιδρύματος το ανάγκασε να προβεί για ακόμη ένα μήνα στη λήψη έντοκου δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ, προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις Απριλίου.

Με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε δεκτή την σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου, η διάρκεια του οποίου θα είναι από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Στην απόφαση, τονίζεται ότι το δάνειο, αν και ολιγοήμερο, θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο που αντιστοιχεί με το λογαριασμό (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον οποίο καταλήγουν τα αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider