Κουτεντάκης: «Οι θεσμοί συμπεριφέρονται σαν τον Σάιλοκ»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουτεντάκης: «Οι θεσμοί συμπεριφέρονται σαν τον Σάιλοκ»

Σημαντικές ευθύνες στο ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση απέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας πως η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο που ακολουθούν οι θεσμοί είναι «συμπεριφορά Σάιλοκ».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν υπάρχει καμία πολιτική «στάσης πληρωμών» στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα.

«Τον Μάρτιο έχουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μήνα. Με άλλα λόγια, πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ' ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο. «Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών», ανέφερε.

Με επιθετικό τρόπο υποστήριξε πως για αυτό το πρόβλημα πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ. Από πέρσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευθούν ποσά ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος αλλά δεν τα είδαμε ποτέ. Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε».είπε.

Στο σημείο αυτό ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κατήγγειλε πως όταν η ελληνική πλευρά λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για να μην υπάρξει ζήτημα ρευστότητας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αντιτείνουν πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να καθυστερήσει για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων!

Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τη στάση που τηρεί.

«Το Ταμείο έχει ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», είπε και σημείωσε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις θέλει να κάνει. Αυτός ήταν, κατά τον ίδιο, και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης που τηρεί το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη η εκτίμησή του ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ.

«Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «δεν λένε πως προκύπτουν τα στοιχεία τους και ποια είναι η μεθοδολογία τους. Είναι γεμάτοι ανακρίβειες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider