Bloomberg: Το 97% της αξίας τους έχασαν οι τράπεζες επί Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Το 97% της αξίας τους έχασαν οι τράπεζες επί Τσίπρα

Βουτιά 97% έχουν καταγράψει οι τραπεζικές μετοχές από τον Ιανουάριο του 2015 που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, με αφορμή το ανελέητο σφυροκόπημα των τραπεζών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρεύσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανερχόταν στα 88,6 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο –επίπεδα που ισούνται με το μισό ΑΕΠ της χώρας περίπου, προσθέτει το πρακτορείο. Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις σήμερα εν μέσω έντονων ανησυχιών για ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση, ιδίως μετά τους φιλόδοξους στόχους που κατέθεσαν τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα στον SSM το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 60% έως το τέλος του 2021, ενώ έως το τέλος του 2019 στοχεύουν σε «ψαλίδι» 27% στα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με τα σχέδια που κατατέθηκαν, ο στόχος είναι ο δείκτης των NPEs να διαμορφωθεί μεταξύ 17-21% σε βάθος τριετίας, από 40% που είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα, η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων λόγω της αβεβαιότητας που περικλείει την Ιταλία, δυσχεραίνουν τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογο με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, σε δηλώσεις του την Τρίτη και την Τετάρτη. Η Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό NPEs στο 54,7% στοχεύει σε μείωση στο 21% στο τέλος του 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων απαρτίζεται από αναβαλλόμενους φόρους, γεγονός που υπονομεύει την ικανότητά των τραπεζών να απορροφήσουν μεγαλύτερες ζημίες που ενδεχομένως προκύψουν από τη δραστικότερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider