Ανακοινώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναμένεται να κάνει σήμερα Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μιλούν για αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα, ήτοι από «Β3» με θετικές προοπτικές (outlook) σε «Β2».

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο οίκος θα έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα μέσα σε οκτώ μήνες κατά τρεις κλίμακες, από «CCC» στις 21 Φεβρουαρίου 2018 σε «Β2».

Ήδη από τις 21 Φεβρουαρίου ο οίκος είχε αναφέρει πως η αξιολόγηση της Ελλάδος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν ή απέδιδαν θετικότερα αποτελέσματα από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος, υπό τη μορφή ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους», ανέφερε η Moody’s.

Κατά τον οίκο σε ταχύτερη αναβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει και η βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση.

Η Moody’s είχε προειδοποιήσει παράλληλα πως η αξιολόγηση της Ελλάδος θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πιέσεις αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμισμένες που έχουν συμφωνηθεί.