Σύγκλιση στο φορολογικό, «αγκάθι» το ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγκλιση στο φορολογικό, «αγκάθι» το ασφαλιστικό

Για τις 4 Απριλίου ανανέωσαν το ραντεβού τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών με στόχο την επίσπευση των διαπραγματεύσεων και το «κλείδωμα» της συμφωνίας έως το EuroWorking Group στις 11 Απριλίου. Στις 2 Απριλίου επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα.

Πηγές της Κομισιόν κάνουν λόγο για «παραγωγική, αξιοσημείωτη πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, προσθέτοντας ότι «η αποστολή έκανε σημαντική πρόοδο στα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού». Η δουλειά είναι διαρκής και θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια του Καθολικού Πάσχα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης το πρωί της Κυριακής ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης, επιβεβαίωσε ο ίδιος. «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία», ανέφερε.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές στοχεύουν στην επίτευξη απόφασης και σύγκλισης το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, ούτως ώστε η αξιολόγηση καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους να τεθούν επί τάπητος τόσο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου, όσο και στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Στη σημερινή συνάντηση, οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης προχώρησαν σε απολογισμό των συνομιλιών των τελευταίων ημερών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ενώ προσδιορίστηκε και το πλαίσιο των εργασιών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το διάστημα αυτό μέσω τεχνικών κλιμακίων και τηλεδιασκέψεων σε ανώτερο επίπεδο, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πιο «κοντά» οι δύο πλευρές στο φορολογικό

Μεγαλύτερη σύγκλιση φαίνεται να έχει σημειωθεί, ωστόσο, στο φορολογικό, όπου η νέα κυβερνητική πρόταση ικανοποιεί τον εισπρακτικό στόχο των δανειστών, καθώς αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «παίρνει περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς».

Στις αποκλίσεις Θεσμών-κυβέρνησης παραμένει, ωστόσο, το ύψος που θα διαμορφωθεί το νέο αφορολόγητο, αλλά και η νέα κλίμακα εισοδήματος με το υπουργείο Οικονομικών να έχει καταθέσει πέντε προτάσεις στους πιστωτές για το θέμα και την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πιέζει για δραστικότερη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προτείνεται αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, έναντι 9.500 ευρώ μέχρι σήμερα με την έκπτωση φόρου να περιορίζεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπονται τέσσερις συντελεστές έναντι τριών σήμερα:

  • Το πρώτο κλιμάκιο στο οποίο επιβάλλεται συντελεστής 22% μειώνεται στα 20.000 ευρώ, από 25.000 ευρώ σήμερα.
  • Το δεύτερο κλιμάκιο 20.001 έως και 30.000 θα επιβαρύνεται με συντελεστή 29%.
  • Το τρίτο κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ θα έχει συντελεστή 37%.
  • Στο τέταρτο κλιμάκιο ο ανώτατος συντελεστής θα επιβάλλεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ (από 42.000 ευρώ σήμερα) και θα ανέρχεται στο 45%.

Οι εν λόγω αλλαγές φέρνουν επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλους τους φορολογουμένους και πλήττουν ιδιαίτερα τους συνταξιούχους μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου.

Ενδεικτικά σε όσους έχουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, οι επιβαρύνσεις αγγίζουν τα 100 ευρώ τον χρόνο, σε όσους έχουν εισόδημα 25.000 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση είναι 550 ευρώ (46 ευρώ τον μήνα), στα 30.000 ευρώ εισοδήματος 600 ευρώ, στα 40.000 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση είναι 900 ευρώ και στα 50.000 ευρώ εισοδήματος αγγίζει τα 1.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider