Οι υποχωρήσεις και τα ανταλλάγματα στη διαπραγμάτευση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι υποχωρήσεις και τα ανταλλάγματα στη διαπραγμάτευση

Στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υπολογιστεί με υψηλά ποσοτά αναπλήρωσης (άνω του 20% της κύριας) εστιάζονται οι περικοπές που ζήτησαν οι δανειστές και δέχτηκε η ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχωρήσεις του υπουργείου Εργασίας αφορούν ποσοστό περικοπών κοντά στο 40% για τις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των συνταξιούχων μέχρι τα 1.300 - 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Ως αντάλλαγμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών υποχωρούν στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και δέχονται να συζητήσουν αύξηση έως 1% (αντί του 1,5% που ζητούσε το υπουργείο) για τη διετία 2016 - 2017.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας δείχνει διαλλακτικότητα στην πρόταση απονομής της Εθνικής Σύνταξης στα 20 χρόνια (από τα 15) με προυπόθεση το ύψος της να μείνει στα 384 ευρώ, ενώ δέχεται να «κατεβάσει» τα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης κάτω από το 0,80% για τα έως 15 έτη ασφάλισης και κάτω από το 0,92% για τα 15 - 18 χρόνια ασφάλισης.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν αύριο νέα συνάντηση, προσδοκώντας να είναι εκείνη που θα «κλείσει» τη διαπραγμάτευση, ώστε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση να πάρει το δρόμο για την Βουλή στο τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider