Μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης - Θεσμών για το αφορολόγητο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης - Θεσμών για το αφορολόγητο

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και με τους Θεσμούς για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Ο λόγος είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια συσκέφτηκαν για να τρέξουν σενάρια για το νέο αφορολόγητο και τις αλλαγές στα κλιμάκια του φόρου εισοδήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τροφοδοτούν διαρκώς με στοιχεία τους μετέχοντες στη διαπραγμάτευση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να επιδιώκει τη διατήρηση του αφορολόγητου ως έχει στα 9.550 ευρώ, ωστόσο έχει καταθέσει και αντιπρόταση που προβλέπει αφορολόγητο 9.330 ευρώ. Οι θεσμοί εμφανίζονται πιο επιθετικοί και ζητούν χαμηλότερο αφορολόγητο προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν στις 7.000 ευρώ το αφορολόγητο.

Αυτό το χαμηλό αφορολόγητο των 7.000 ευρώ οδηγεί σε ετήσια επιβάρυνση 500 ευρώ κάποιον που σήμερα έχει εισόδημα 9.550 ευρώ και απαλλάσσεται της φορολόγησης. Αντιθέτως η πρόταση της ελληνικής πλευράς οδηγεί τον ίδιο φορολογούμενο σε επιβάρυνση μόλις 48 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει αύξηση φορολογικών συντελεστών για να κάμψει τις αντιστάσεις των πιστωτών. Σύμφωνα με το βασικό κορμό της ελληνικής πρότασης στα εισοδήματα από 20.000 ως 25.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με 22%, θα εφαρμοστεί συντελεστής 22,5%. Συντελεστής 32% θα εφαρμοσθεί στα εισοδήματα από 25.000 ως 42.000 ευρώ, συντελεστής 42% στα εισοδήματα έως 65.000 ευρώ και συντελεστής 55% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider