Μέχρι την Παρασκευή «κλειδώνει» το αφορολόγητο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι την Παρασκευή «κλειδώνει» το αφορολόγητο

Το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αποτελούν τα δύο μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών, τα οποία παρέμειναν χθες αγεφύρωτα και θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν σήμερα.

Κατά πληροφορίες το ΔΝΤ θέλει έως την Παρασκευή να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, ώστε για να επιστρέψει η Delia Velkouleskou στην Ουάσιγκτον με μια θετική γνωμοδότηση προς το ΔΣ του Ταμείου.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει θεσμοί και κυβέρνηση να τα βρουν στο ζήτημα του αφορολογήτου για το οποίο η ελληνική πλευρά διεκδικεί να παραμείνει στις 9.550 ευρώ και οι θεσμοί θέλουν να μειωθεί στις 7.000 ευρώ και στο ζήτημα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων, στο οποίο ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν να υπάρξει γενναία μείωση, με τη κυβέρνηση να αντιπροτείνει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωνε χθες το βράδυ πως όλα είναι ανοικτά σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια, ωστόσο την ίδια στιγμή επικαλούταν τον Cyril Northcote Parkinson ο οποίος είχε δηλώσει πως «μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της». Με τη φράση αυτή άφησε να εννοηθεί πως πολλές εκ των αντιρρήσεων που εμφανίζουν οι θεσμοί και ειδικά ο ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση είναι προσχηματικοί.

Το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει στις 12 ζητήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 2 το μεσημέρι το θέμα του ασφαλιστικού, στις 4 το απόγευμα τα φορολογικά και στις 7 το απόγευμα τα κόκκινα δάνεια.

Στο ασφαλιστικό το ύψος της εθνικής σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, το ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών και οι επικουρικές συντάξεις είναι βασικά θέματα προς διερεύνηση.

Στο φορολογικό θεσμοί και κυβέρνηση είναι κοντά στη νέα κλίμακα, ωστόσο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν μείωση του αφορολογήτου ώστε να μεγιστοποιήσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως από τις αλλαγές στα κλιμάκια προκύπτουν πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ και πως δεν υπάρχει λόγος μείωσης του αφορολογήτου.

Πιο απλά είναι τα πράγματα στα κόκκινα δάνεια που κατά πληροφορίες πιστωτές και ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μακριά στο να συμφωνήσουν εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από την πώληση για μια μεταβατική περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider