Θετικό αλλά υπό προϋποθέσεις χαρακτηρίζουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας πιστωτές και διεθνείς οικονομικοί παράγοντες εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους αλλά και τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι για την ουσιαστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Στη νέα φάση που μπαίνει η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δηλώνοντας αισιόδοξος αφού με το πέρας των προγραμμάτων διάσωσης η κυβέρνηση θα έχει «μεγαλύτερο περιθώριο να προσαρμόζει τις πολιτικές της στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού».

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα έχει πλέον την ευκαιρία να επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλα ζητήματα πολιτικής αλλά και την ευκαιρία να αναμετρήσει την αξιοπιστια των πολιτικών της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο το ελληνικό χρέος είναι πια διαχειρίσιμο, δεδομένης και της ελάφρυνσης που συμφωνήθηκε ωστόσο «μεγάλη πρόκληση παραμένει το να αποδειχθεί η Ελλάδα ικανή να οικοδομήσει μία ισχυρή οικονομία που στηρίζει κοινωνικές πολιτικές και παραμένει ανθεκτική υπό οιεσδήποτε συνθήκες.

Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή στην αποφυγή λαθών του παρελθόντος: «Στη νέα αυτή φάση είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος και να αξιολογούνται διεξοδικά όλες οι εναλλακτικές λύσεις πριν από την εφαρμογή τους» ειδικά αφού η χώρα έχει πλέον μια πολύ πιο ανοικτή οικονομία σε σχέση με οκτώ χρόνια πριν και είναι εκτεθειμένη στις παγκόσμιες τάσεις.

 «Οι θεσμοί μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ρυθμίσει τις πολιτικές της, έτσι ώστε να διατηρείται η επανακτηθείσα αξιοπιστία από τις αγορές. Θα συμβάλουν επίσης στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας», κατέληξε.

Για μια συλλογικά ισχυρότερη Ευρώπη μετά και το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, την επόμενη Δευτέρα έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος των οκτώ ετών που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρά για τον ελληνικό λαό και αποσταθεροποίησε βαθιά την Ευρωζώνη. Ωστόσο, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και της οικονομίας της. Σήμερα, η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και το κάποτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ο κύριος Μοσκοβισί ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη» για την χώρα αφού το τέλος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει έρθει ακόμα. Όπως εξήγησε «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και με τα δυο της πόδια».

Τα μηνύματα από κάθε πλευρά είναι σαφή: ενδείξεις ανάκαμψης υπάρχουν αλλά αρκετές πληγές παραμένουν ανοιχτές. Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, οι τιμές των ακινήτων καθώς και το output της ελληνικής οικονομίας κινούνται πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα σε αντίθεση με άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνια, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όσο για τους ίδιους τους έλληνες μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων και τη σχεδόν 25% υποχώρηση του ΑΕΠ από το 2008 μέχρι σήμερα με όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις που αυτό επέφερε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story». Κι αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προφητείες που ευαγγελίζονται το ευτυχές τέλος μια μακράς Οδύσσειας δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται η χώρα να μην έχει την κατάληξη του Οδυσσέα…