Πότε η επιστροφή φόρου απαιτεί ανάκληση της φορολογικής δήλωσης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε η επιστροφή φόρου απαιτεί ανάκληση της φορολογικής δήλωσης

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος αγγίζει τα 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου. Συγκεκριμένα μπορούν είτε με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση στην Εφορία των 12 δόσεων.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η αξίωση του φορολογουμένου για επιστροφή φόρου εισοδήματος, που έχει καταβάλει βάσει δήλωσής του, προϋποθέτει την ανάκληση της δήλωσης του.

Η ανάκληση αυτή μπορεί να γίνει είτε εντός του οικονομικού έτους κατά το οποίο υποβλήθηκε η δήλωση είτε και μεταγενέστερα. Αν γίνει μεταγενέστερα η ανάκληση θα πρέπει να γίνει μέχρι το έτος εντός του οποίου είναι δυνατή η βεβαίωση του φόρου από τη φορολογική αρχή, δηλαδή εντός του πενταετούς χρόνου παραγραφής, εκτός αν οριστικοποιηθεί εν τω μεταξύ η φορολογική εγγραφή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider