Προαπαιτούμενα και χρέος στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προαπαιτούμενα και χρέος στο επίκεντρο του EuroWorking Group

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και τα τεχνικά ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο τους EuroWorking Group που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.

Στο μέτωπο του χρέους το μείζον ζήτημα είναι το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF. Το ΔΝΤ ζητά μια επέκταση 15 ετών, ενώ η Γερμανία δεν συζητά παρά μια πενταετή επέκταση. Στη βάση αυτή μια οκταετής επέκταση των δανείων του EFSF θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα. Αλλά αυτό πιθανότητα δεν θα αποφασιστεί στο αυριανό EuroWorking Group.

Άλλωστε για το θέμα του χρέους ενδιαφέρουν έχουν όσο αναφέρονται στην καθιερωμένη απολογιστική επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου (24 Μαΐου).

«Πραγματοποιήσαμε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία θα υλοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που είναι απαραίτητη (to the extent necessary), υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Έχουμε εξουσιοδοτήσει τους θεσμούς να εκπονήσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το πακέτο των πιθανών μέτρων για το χρέος», σημειώνεται στην επιστολή Σεντένο.

Από την επιστολή Σεντένο προκύπτει πως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να υπάρξει η πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου τόσο για τα πιθανά μέτρα για το χρέος όσο και για το μεταμνημονιακό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider