Έως τις 14 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισαν κυβέρνηση και θεσμοί.

Έτσι, σε λιγότερο από έναν μήνα θα πρέπει να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις νέες τιμές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη την επικράτεια και παράλληλα να έχει κριθεί η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αυξομειώσεις που θα υπάρξουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ για να διασφαλιστεί η βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ λένε ότι δεν θα χρειαστούν διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πανομοιότυπα με τα περσινά.

Η ομάδα εργασίας η οποία έχει συσταθεί για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης συνεδριάζει για τελευταία φορά εντός της εβδομάδας ώστε να παραδώσει τη σκυτάλη στην τριμελή τριτοβάθμια επιτροπή.

Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να δώσει τιμές σε 2.000-3.000 ζώνες όπου η ομάδα εργασίας δεν κατάφερε να βγάλει άκρη. Πρόκειται για μέρη για τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μόνο μία εκτίμηση τιμής εξαιτίας έλλειψης στοιχείων αγοραπωλησιών και περιοχές για τις οποίες υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί.