Ουάσιγκτον: «Επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουάσιγκτον: «Επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

Οι αγορές δεν θα «τιμωρήσουν» την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε τελική συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών από την Ουάσιγκτον τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Την άποψη ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη» φαίνεται να συμμερίζονται οι ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες παραδέχθηκαν σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ότι «δεν θα είναι καταστροφικό να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών».

Η αίσθηση που επικράτησε από τις επαφές στην Ουάσιγκτον, τόσο με Έλληνες όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν μεν να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να βγει οριστικά η Ελλάδα στις αγορές με τη «βούλα βιωσιμότητας» του Ταμείου, πλην όμως εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί απαγορευτικά για τη χώρα.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά απ’ ό,τι στο παρελθόν και είναι διατεθειμένες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες -κάτι που ειπώθηκε για πρώτη φορά από τα χείλη της «σιδηράς κυρίας».

Παραμένουν τα «αγκάθια»

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται θετική καθώς πιέζει για πιο διευρυμένη αναδιάρθρωση του χρέους -που θα εκτείνεται και στα δάνεια του ESM- αλλά και για αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Οι θέσεις αυτές, όμως, βρίσκουν διαμετρικά αντίθετες κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -με τη βασική αντιπαράθεση να προέρχεται από τη Γερμανία.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει πλήρως αυτοματοποιημένος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους», ανέφεραν στην Ουάσιγκτον ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Ζήτημα «λίγων εβδομάδων»

Το κατά πόσο θα προλάβει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, αφού πηγές του ίδιου του Ταμείου έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία -βασικά για το χρέος- θα πρέπει να «κλείσει» οπωσδήποτε εντός Μαΐου, ώστε να υπάρχει χρόνος για έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και ολοκλήρωση μίας τουλάχιστον αξιολόγησης.

Το ίδιο το Ταμείο, όπως επιβεβαίωσαν πηγές στην Ουάσιγκτον, πάντως κρατούσε εξ αρχής «μικρό καλάθι» για οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την αδυναμία του λεγόμενου Washington Group να σημειώσει κάποια πρόοδο μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα -παρά τις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική πλευρά.

«Η σκακιέρα έχει στηθεί»

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εκπέμπουν θετικά μηνύματα για συμφωνία μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πιο κοντά από πότε».

Η αλήθεια είναι πως τα πιόνια έχουν τοποθετηθεί στη σκακιέρα και μένει να δούμε αν η παρτίδα θα ολοκληρωθεί εγκαίρως -κυρίως- για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος αποτελεί και το κυριότερο σημείο τριβής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider