Την Καθαρή Δευτέρα κλείνει ο κύκλος της τρίτης αξιολόγησης, με το Eurogroup και τον ESM να επισφραγίζουν το κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτουμένων και να δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης 5,7 δισ. ευρώ.

Τελευταίες εκκρεμότητες για να εισπράξει η κυβέρνηση και την τελευταία υποδόση του 1 εκατ. ευρώ είναι η επαρκής μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ και η αδιάλειπτη εκτέλεση των πλειστηραισμών.

Την Παρασκευή «κληρώνει» και για το ΤΑΙΠΕΔ αφού τα δύο ενδιαφερόμενα σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ θα καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, κανονικά διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ από τις 21 Φεβρουαρίου και οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Τι φέρνει η τέταρτη αξιολόγηση

Νωρίτερα από το αναμενόμενο φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με τα τεχνικά κλιμάκια να «προσγειώνονται» στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 22 Φεβρουαρίου και οι επικεφαλής των κλιμακίων στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM θα ασχοληθούν με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και με τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εποπτεία της μεταμνημονιακής περιόδου και τη διασύνδεσή της με την ελάφρυνση του χρέους.

Από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο που θα εκκινήσουν την 1η Μαΐου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο επαναυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019, αλλά και η πώληση του 17% της ΔΕΗ, αφού πρώτα δρομολογηθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.