Υψηλές προσδοκίες για την ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλές προσδοκίες για την ευρωζώνη

Το καλύτερο έτος της δεκαετίας της διανύει η ευρωζώνη, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει στο 2018 με σταθερή δυναμική ανάπτυξης. Όπως κατέγραψε και έρευνα του Reuters, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι ιδιάτερα ισχυρή στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία.

Το πλήγμα του Brexit στην βρετανική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει τη βρετανική οικονομία σε θέση χαμηλής δυναμικής, υπολειπόμενη των υπόλοιπων κορυφαίων οικονομιών. Το 90% από τους 40 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η σημερινή δυναμική θα διατηρηθεί σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, Ο πληθωρισμός που έχει «κλειδώσει» στο 1,4%, αναμένεται να παραμείνει πολύ χαμηλότερα από τον στόχο 2% της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

«Μικρότερη δημοσιονομική αντίσταση, προσαρμοστική νομισματική πολιτική, κατάλληλο επίπεδο για το ευρώ, ισχυρή οικονομική εμπιστοσύνη. Ο μοναδικός αυξημένος κίνδυνος για το 2018 είναι οι εκλογές στην Ιταλία, όμως αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη για την οικονομία» ανέφερε ο Λούις Χαρό, οικονομολόγος της CA-CIB, ο οποίος πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, οι επενδύσεις στην ευρωζώνη ενδεχομένως να είναι οι μεγαλύτερες από το έτος ίδρυσής της, στο τέλος του 2017. Το ισχυρό ευρώ στηρίζεται κυρίως από τη γερμανική «ατμομηχανή», η οποία ανέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο του έτους με αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Ακολούθησε η άνοδος της Γαλλίας (0,5%), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Ολλανδίας, πέμπτης οικονομίας της ευρωζώνης, με άνοδο της οικονομικής ανάπτυξης 0,4%. Παράλληλα, τα θετικά σημάδια της ιταλικής οικονομίας αλλά και συνθήκες σταθερότητας στο σύνολο των κρατών-μελών προσδίδουν μία σημαντική δυναμική για το μέλλον της.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2017 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για το τρέχον τρίμηνο για ρυθμό 0,5% και εν συνεχεία για 0,4% για κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους. Για ολόκληρο το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,2%, ενώ για το 2018 1,7%, ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. Όσο για τον πληθωρισμό, αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο 1,5% φέτος, 1,4% το επόμενο έτος και 1,6% το 2019, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και στο poll του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε συνθήκες εξάρτησης από το «φθηνό χρήμα» της ΕΚΤ, η οποία χρησιμοποιεί την παράταση του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης για να αποτρέψει οιαδήποτε προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider