Moody’s: Θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς οδηγεί σε αναβάθμιση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς οδηγεί σε αναβάθμιση

Ενδεχόμενη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα εκκινούσε τις διαδικασίες για την εξέταση της αναβάθμισης της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s.

Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε ο Dietmar Hornung, Associate Managing Director, European Sovereign Ratings της Moody’s Investors Service, ο οποίος μετείχε στο 8ο Annual Forecast Dinner της Ελληνικής Ένωσης CFA με θέμα «Greek Sovereign Overcoming the Crisis».

Το στέλεχος της Moody’s χαρακτήρισε μια πιθανή θετική αξιολόγηση του πρώτου ελέγχου του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ως το έναυσμα για την εξέταση της αναβάθμισης της χώρας από την εταιρεία. Ανέδειξε δε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πάντως πως ο ρυθμός τους δεν πρέπει να ανακοπεί.

Πάντως σημείωσε ότι «ο κίνδυνος του Grexit έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί». Όπως προσέθεσε το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας. Ως σημαντικές αδυναμίες χαρακτήρισε τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους που στο βασικό σενάριο της εταιρείας δεν δείχνουν σημεία σημαντικής αποκλιμάκωσης μέχρι το 2025, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

Αν και ο Hornung εστίασε τους γενικότερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη (Brexit, εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία), τόνισε πάντως πως το 79% των χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα σταθερές προοπτικές.

Από την πλευρά του ο Daniel Morris, Senior Strategist της BNP Paribas Investment Partners παρουσίασε τις προβλέψεις της εταιρείας για την πορεία των παγκοσμίων αγορών (μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων) για το 2016. Προέβλεψε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,7% για το 2016 και πως η Ελλάδα θα παραμένει σε ύφεση σε ποσοστό περίπου 1%.

Όπως τόνισε, σε παγκόσμιο επίπεδο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην Κίνα, ενώ για την Ευρώπη εστίασε στο υψηλό πολιτικό ρίσκο σε χώρες της περιφέρειας, το οποίο εν μέρει αντισταθμίζεται από τις πολιτικές της ΕΚΤ. Επεσήμανε δε την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Η Ισμήνη Παπακυρίλλου, Investment Officer, Manufacturing, Agribusiness and Services του IFC, εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων (capital controls, επιβαρυμένοι ισολογισμοί τραπεζών, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προβλήματα ρευστότητας, κ.α.). Κατά την ίδια η προσέλκυση επενδύσεων την τρέχουσα περίοδο κρίνεται απαραίτητη και το IFC είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην χρηματοδότηση έργων με προστιθέμενη αξία, σηματοδοτώντας την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider