Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για το Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλασμό στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μακρόν και την Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έως τη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους.

Λίγο πριν από την αναχώρηση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν είχαν κατ' ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Σημειώνεται ότι ο γάλλος Πρόεδρος με τη σύζυγό του παρέτειναν για λίγο διάστημα την παραμονή τους στην Αθήνα, κάνοντας μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα ο γάλλος Πρόεδρος και ο έλληνας Πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί με κορυφαίους Γάλλους και Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο φόρουμ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Μακρόν. Η συζήτηση περιστράφηκαν σε τρεις βασικούς άξονες, κατά τις πληροφορίες.

Οι συζητήσεις – στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές – πραγματοποιήθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους εξής τρεις άξονες:

Τράπεζες

Αγορά ενέργειας

Υποδομές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν τον λόγο έλαβε κάποια στιγμή ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και δη για τις προσπάθειές του να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε όσα άλλοι δεν έκαναν», σημείωσε ο Λεμέρ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των τραπεζών, οι τραπεζίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται ενέργειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι επενδυτικές συμφωνίες που θα συναφθούν αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ.