Έρχεται μείωση κύριων συντάξεων αν δεν δεχτούμε το ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται μείωση κύριων συντάξεων αν δεν δεχτούμε το ασφαλιστικό

Στην παραδοχή ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά και δύσκολα και ότι οι αγρότες έχουν ένα δίκιο να διαμαρτύρονται, προχώρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, διαμηνύοντας, ωστόσο, πως «αν δεν δεχτούμε αυτό το ασφαλιστικό έρχεται μείωση των κύριων συντάξεων» και το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει. Πρόκειται για σκληρά διλήμματα χωρίς εύκολες απαντήσεις, πρόσθεσε.

Η κ. Γεροβασίλη, μάλιστα, ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητάει μείωση των συντάξεων, σημειώνοντας πως η άποψή του «είναι πάντα σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη ότι αν δεν δούμε απόλυτη μείωση των συντάξεων δεν θα συζητήσουμε. Υπάρχει μια διαφορετική άποψη των ευρωπαίων για το κοινωνικό κράτος και τις παροχές του και διαφορετική στο ΔΝΤ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αλλά νούμερα με έναν δικό του τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ εύκολες».

Ερωτηθείσα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν τρομάζει, διαφορετικά «θα κρυβόμασταν στο σπίτι», όπως είπε, εκτίμησε ότι πολλά πράγματα έχουν παρερμηνευτεί και χρήζουν εξηγήσεων, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων.

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως το λόγο για τον οποίο οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο. Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση από τις πολιτικές των τελευταίων ετών που έπληξαν τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μία ψηφισμένη συμφωνία, η οποία περιέχει μερικές δεσμεύσεις που δεν είναι ευχάριστες. «Πρόκειται για μία συμφωνία γνωστή στον ελληνικό λαό, που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ να διαχειριστούν αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό για να βάλει το κοινωνικό πρόσημο μπροστά», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως αυτή η συμφωνία έχει ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «τα οποία τώρα το ξεχνάνε».

Η οποιαδήποτε επιβάρυνση ψηφιστεί είναι μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημείωσε όμως πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, γιατί είχαμε να διαχειριστούμε ρημαγμένα ταμεία και ταυτοχρόνως μια μνημονιακή δέσμευση, αυτό αν το αφήναμε να εξελιχθεί μόνο του θα σήμαινε ότι 1,8 δισ. έπρεπε να φύγει οριζόντια από τις συντάξεις σήμερα».

«Σήμερα ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί. Χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση η χώρα δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη, διευκρινίζοντας σε σχετική ερώτηση, πως αν οι αγρότες κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και προχωρήσουν στο κλείσιμο δρόμων, πρόκειται για ένα δικαίωμά τους, το οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με διάλογο, επιχειρώντας να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων, και ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να μιλήσουν για μείωση συντάξεων, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «εξετάζουν νούμερα και αυτό που έχουν πει μέχρι στιγμής είναι ότι πρέπει να δούμε τα ποσοστά αναπλήρωσης». Ξεκαθάρισε, δε, πως η ουσία είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους «το οποίο είναι τεράστιο και μη βιώσιμο. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος ό,τι και να σχεδιάσουμε σήμερα δεν θα μας βγει εύκολα».

Σχετικά με τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός, εκτίμησε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης «βρήκε ανοικτά αφτιά» και διευκρίνισε πως απαιτείται η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε πως «δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχτηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις. Είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και είμαστε εδώ για να παλέψουμε το δυνατόν να το αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια περί εκλογών, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. «Δεν τίθεται θέμα εκλογών, αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται, η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider