Λιτότητα διαρκείας, το μήνυμα των Θεσμών

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιτότητα διαρκείας, το μήνυμα των Θεσμών

Σε λιτότητα διάρκείας με αντάλλαγμα την όποια μείωση του Δημοσίου Χρέους, υποχρεώνουν την Ελλάδα οι θεσμοί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διέλυσε χθες κάθε ελπίδα για τα «δώρα των Δαναών» τα οποία προορίζουν για τη χώρα μας εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας. Ο Jeroen Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι η συνεχής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ελάφρυνση του Χρέους. Επομένως ο φιλόδοξος στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ αποκτά χαρακτήρα μονιμότητας.

Η ρήτρα του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό δεν είναι η μοναδική που έχουν βάλει μέχρι στιγμής οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως και να προχωρήσει το όποιο σχέδιο ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.

Ο ESM σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διαρρεύσει πρόσφατα φαίνεται να προτείνει ένα σχέδιο το οποίο συνδέει σε γενικές γραμμές την απομείωση του Χρέους με το ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο κανόνα για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαραίτητη προυπόθεση είναι οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Ο ΕSM είχε προτείνει λοιπον μικρή επιμήκυνση του δανείου και εκτιμώντας πως οι επόμενες δύο δεκαετίες (2023-2043) είναι οι πλέον προβληματικές, καθώς τότε οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να είναι πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Για την περιόδο αυτή ο ESM, προτείνει τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ένα ποσοστό του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος όταν το ΑΕΠ της αυξάνεται και λιγότερο όταν το ΑΕΠ της μειώνεται.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο μίας επιμήκυνσης του «παγώματος» των πληρωμών τόκων για άλλα δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των χρεών της έως το 2022. Παράλληλα, προτείνεται να εισαχθεί κι ένα πλαφόν 2% στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων για την περίοδο 2023-2033.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν πόσο αμφίβολη γίνεται σε πολιτικό και ουσιαστικό επίπεδο η «ανταμοιβή» της Κυβέρνησης για όλα τα σκληρά μέτρα που πρέπει να περάσει, με κορυφαίο το Ασφαλιστικό - προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Η πειβόητη μείωση του Χρέους τη οποία είχαν συμφωνήσει οι δανειστές της χώρας από το 2012, εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλές μεταβλητές και με πρόσθετα ανταλλάγματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider