Η πρώτη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρώτη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's, στην κλίμακα «B-» από «CCC+», επικαλούμενος τη «διευρυμένη» συμμόρφωση της χώρας με τους όρους του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Με την κίνησή του αυτή, ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία έως τα τέλη Μαρτίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους.

«Οι προβλέψεις μας για την ελληνική οικονομία αφορούν σε μηδενική ανάπτυξη για το επόμενο έτος, με τη χώρα να μπαίνει στη συνέχεια σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης», αναφέρει η ανακοίνωση, παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η προοπτική της οικονομίας μένει, ως εκ τούτου, σταθερή. Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία «B-» θεωρείται γενικά ως «κερδοσκοπική» (σ.σ. αυξημένου κινδύνου), ενώ η «CCC-» έχει ταυτιστεί με το καθεστώς της πιθανής χρεοκοπίας.

Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας είχε προϊδεάσει για την κίνησή του αυτή, αφού στην έκθεση Eurozone Rating Trends 2016 που δημοσιοποίησε την Πέμπτη αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσης. Στη σημερινή της ανακοίνωση, πάντως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο που μπορεί να την οδηγήσει στην απομείωση του χρέους της.

«Η επιτυχής εφαρμογή από την Ελλάδα στοιχείων του προγράμματος θα συνέβαλε πιθανότατα στην ενίσχυση του συμπιεσμένου τώρα δυναμικού της για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα βοηθούσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει καλή θέληση στους επίσημους πιστωτές της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, εάν δηλαδή η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να υλοποιήσει της μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η S&P θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της χώρας. «Η διακοπή του προγράμματος του ESM θα μπορούσε να υπονομεύσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών και την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider