Στη Βουλή θα κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο για την «αυτοκαταγγελία», ήτοι τη δήλωση εκ μέρους των φορολογουμένων στις φορολογικές αρχές των αδήλωτων εισοδημάτων τα οποία διατηρούν σε εγχώριες τράπεζες ή σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε σχετικά για την εν λόγω πρωτοβουλία τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤChristine Lagarde στη συνάντηση που είχαν στο Νταβός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει μέσω φόρων σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα προβλέπει πως ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η δε επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου.

Έτσι, οι «αυτοκαταγγελθέντες» αναμένεται να μην επιλέξουν το 2014 ή το 2015, καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν στο 42% και να προτιμήσουν το 2009, όταν και ανερχόταν στο 40%.

Όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση (από 20% έως 70%). Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν: 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα, 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας ή τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα, κ.α..

Όσοι τα «νομιμοποιήσουν», αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου, αλλά μόνον από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων να περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ενημερωθεί εντός των ημερών και ο νέος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων ΕσόδωνΓιώργος Πιτσιλής.