ΓΣΕΒΕΕ: Δύσκολο και το 2016 για τα νοικοκυριά

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΒΕΕ: Δύσκολο και το 2016 για τα νοικοκυριά

Eπιδείνωση της οικονομικής κατάστασης προβλέπουν τα 7 στα 10 νοικοκυριά το επόμενο διάστημα ενώ το 94,2% παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων του από την αρχή της κρίσης έως σήμερα με διεύρυνση της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η εταιρεία MARC και αφορά το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι ότι πάνω από 1 στα 3 δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ.

Μάλιστα οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης παραμένουν αναλλοίωτες και μέσα στο 2015, ενώ πληθώρα νέων ρυθμίσεων του Τρίτου Προγράμματος έχει ήδη προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιεί με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 51,8% των νοικοκυριών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%. Αν μάλιστα συνδυαστεί ,αυτό, με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες

Σύμφωνα με την έρευνα το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ το 15,2% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,9% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία. Επίσης τα 2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης (δείκτης κοινωνικής αποστέρησης). Με τα μονομελή και τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα επιβίωσης.

Το 1/3 των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο

Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Όσο για τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% όταν έφταναν το 12,6% το 2012, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας,

Ληξιπρόθεσμες όφειλες έχει 1 στα 5 νοικοκυριά προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ταυτόχρονα το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Μάλιστα το ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις και το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ) και το 33,7% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.

120.000 νοικοκυριά «αγοράζουν» από τα κοινωνικά παντοπωλεία

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών έχει σαν κύριο αποτέλεσμα της τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης με περισσότερα από 120.000 νοικοκυριά να έχουν προμηθευτεί την χρόνια που πέρασε τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και μέσω της κάρτας σίτισης.

Μάλιστα ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο χαρακτηρίζει η έρευνα το γεγονός ότι νοικοκυριά αύξησαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνουν. Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον 120,000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ ή και μέσω της κάρτας σίτισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider