Μειώσεις από 5% έως 20,5% στις αντικειμενικές αξίες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώσεις από 5% έως 20,5% στις αντικειμενικές αξίες

Η Νέα Ιωνία, η Δροσιά, ο Ζωγράφος και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στις πλέον κερδισμένες περιοχές από την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς στις περιοχές αυτές η πτώση των τιμών ξεπερνά το 20%.

Στον αντίποδα στους μεγάλους χαμένους είναι οι περιοχές της Κηφισιάς, της Βούλας, του Βύρωνα, της Ανθούσας, Αιγάλεω και Ταύρου που η μείωση των αντικειμενικών οριακά ξεπερνά το 5%.

Το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε 9 κλιμάκια ανά τιμή ζώνης και μείωσε την τιμή κάθε κλιμακίου κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5% έως 20,59%.

Η κλίμακα έχει ως εξής:

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών αφορά σε περιοχές που είχαν αντικειμενική αξία 1.700 -1.750 ευρώ και 1.500 -1.600 ευρώ, ήτοι μεσοαστικά προάστια όλης της χώρας.

Εάν κάποιος συγκρίνει πάντως τις νέες αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές όπως αυτές καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στη βάση των στοιχείων συναλλαγών που κάνουν οι τράπεζες, τότε αυτές σε πολλές περιπτώσεις είναι έως και 17% υψηλότερες !

Να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει δεσμευθεί με το νέο Μνημόνιο να εναρμονίσει τις εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες. Παράλληλα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει στα 2,65 δισ. ευρώ τα ετήσια έσοδα από τη φορολόγηση ακινήτων. Αυτό σημαίνει απλά πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των φορολογικών συντελεστών που σήμερα εφαρμόζονται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Φόροι και επιδόματα

Οι νέες αντικειμενικές τιμές πρόκειται να επηρεάσουν πολλούς φόρους, αλλά κυρίως τα επιδόματα. Λόγω των χαμηλότερων αντικειμενικών θα επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια για τη χορήγηση του είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).

Τα άλλα επιδόματα που χάνουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων η επιδότηση ενοικίου, η κάρτα σίτισης,το δωρεάν ρεύμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα και η απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Να σημειώσουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι επιπλέον φόροι που επηρεάζονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας της ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμαδιατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.

Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η υπουργική απόφαση:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19% (τελικά ξεπερνά το 20%).

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider