Στα 600 εκατ. το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 600 εκατ. το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

Την κάλυψη του κόστους που επωμίζεται η Ελλάδα από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης μέσα από τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων εξετάζει η ΕΕ κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πρόσφατο Eurogroup, στο οποίο και ζητήθηκε «επιείκεια» προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να μην λογίζονται ως δημοσιονομικό κενό. Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του μελέτη για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού και αποσαφήνισε πως αυτές οι μεγαλύτερες δαπάνες δεν μπορούν να πληρώνονται από το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, το ΕΣΠΑ είναι για τη σύγκληση και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οικονομικών και γεωπολιτικών κλυδωνισμών και κινδύνων.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα το 2015 υποδέχθηκε 890.000 πρόσφυγες για τους οποίους δαπάνησε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού εφέτος έχει υπολογιστεί από τις ελληνικές αρχές κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα στεγάζει και σιτίζει όσους υποδέχθηκε το περασμένο έτος.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην ευρωπαϊκή οικονομία στην οποία μάλιστα θα διατυπώνει και προτάσεις διαχείρισης του φαινομένου, τόσο ως προς το χειρισμό του δημοσιονομικού κόστους, όσο και ως προς την ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και στην ταχύτερη δυνατή ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό.

Μελέτη που έχει γίνει για το θέμα τοποθετεί μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ το 2016, με το 40% της σχετικής επιβάρυνσης να αφορά στην Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider