Φόρο σε υπολογιστές και tablet σχεδιάζει η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική «πειρατεία», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, κ. Αναστάσιος Τζήκας.  

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβαρύνει με 1% έως 2% τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, με 6% τις πωλήσεις των τηλεφωνικών συσκευών ενώ υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον επιβάρυνση στα tablet ύψους 4%, ως τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως συμπλήρωσε το συγκεκριμένο τέλος είχε συζητηθεί και στο παρελθόν αλλά απορρίφθηκε αφού κρίθηκε παράλογο και ήταν βέβαιο πως θα πλήξει την εγχώρια αγορά.

«Πρόκειται για ένα εντελώς παράλογο μέτρο που θα πλήξει μια δραστηριότητα πολύ περιορισμένων περιθωρίων μικτού κέρδους. Είναι σαν να φορολογήσουμε τα μηχανάκια, επειδή συχνά τα χρησιμοποιούν οι ληστές προκειμένου να κλέψουν τις τράπεζες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.

Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για έναν τέτοιου είδους φόρο ο οποίος, όπως σημειώνουν, θα ωθήσει αφενός σε μείωση του τζίρου και αφετέρου θα στρέψει τους καταναλωτές σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως ήδη υπάρχει επιβάρυνση στα αποθηκευτικά μέσα για τον ίδιο λόγο, όπως για παράδειγμα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, φωτοτυπικό χαρτί και USB sticks.

Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το ποιος θα λαμβάνει το ειδικό τέλος καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα οριστεί. Αμφιβολίες εκφράζονται και για το κατά πόσο το μέτρο αυτό εναρμονίζεται με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές διατάξεις.