Το μοντέλο προσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει για τους αγρότες πρόκειται να εφαρμοστεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Υπό την πίεση των κινητοποιήσεων από τις ομάδες που θίγονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας προωθεί μια μεταβατική περίοδο τριών ετών για τους αυτοαπασχολούμενους, με σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων και μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, με δραστηριότητα 0-3 ετών, θα δοθεί μια περίοδος χάριτος ώστε να αυξηθούν σταδιακά οι εισφορές τους για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους από το 2017 μέχρι και το 2019 (φέτος μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Ειδικότερα, μελετάται η αύξηση της εισφοράς στο 14% επί του φορολογητέου εισοδήματος το 2017, στο 17% το 2018 και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα (μηνιαίο) ορίζεται στα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού) με αποτέλεσμα όσοι νέοι επιστήμονες κι ελευθεροεπαγγελματίες βρεθούν στην κατώτατη κλάση θα κληθούν να πληρώσουν ετησίως για κύρια σύνταξη 786 ευρώ το 2017, το 2018 θα καταβάλουν 954 ευρώ και το 2020 θα πληρώσουν 1.123 ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά θα προστίθενται οι εισφορές για υγειονομική περίθαλψη (στο 6,95% επί του εισοδήματος με ισόποση ετήσια αναπροσαρμογή μέχρι και 31/12/2019 από τη δημοσίευση του νόμου αν σήμερα είναι μικρότερες), για επικούρηση και εφάπαξ.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες ζητούν προστασία σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά και για όσους είναι κάτω των 30 ετών και θέτουν ως βασική ασφαλιστική κατηγορία τα 400 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, από την οποία θα προκύπτουν οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα την Τρίτη οι φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν ενάντια στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό.