Την αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις και την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ θα εξετάσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Η Επιτροπή που θα συνεδριάσει υπό την προεδρεία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου αναμένεται να αποφασίσει την εισαγωγή του λεγόμενου προσωποποιημένου επταήμερου για τους καταθέτες. Σύμφωνα με αυτό η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται αυστηρά τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής. Έτσι, εάν η ανάληψη των 420 ευρώ γίνει τη Δευτέρα, η επόμενη θα μπορεί να γίνει την αμέσως ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό αποφασίσθηκε με στόχο ο κάθε καταθέτης να προσαρμόσει τις αναλήψεις στις ανάγκες του.

Θα εξετασθεί ακόμη η  αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ.Σημειώνεται πως τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Χθες άλλωστε ανακοινώθηκε πως η ΕΚΤ μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 72 δισ. ευρώ, από 75,8 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Τέλος, θα εξετασθεί στην Επιτροπή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα, ήτοι να μπορεί να μεταφέρεται το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ και σε επόμενη εβδομάδα μέσα στον ίδιο μήνα. Με τον τρόπο αυτό, κάποιος θα μπορεί να σηκώνει μέσα στον ίδιο μήνα με μία κίνηση 1.680 - 2.100 ευρώ.