Τσακαλώτος: Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί. Αυτή είναι η δέσμευση μας». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε και επίσημα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να έχει ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι Alexander Stubb, Jeroen Dijsselbloem και Wolfgang Schaeuble έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο. «Και δεν εννοούν μόνο σε τεχνικό επίπεδο αλλά με ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο», διευκρίνησε.

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πως το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην Ευρωζώνη ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ο Αλέξης εξέφρασε την αγανάκτηση του για το γεγονός ότι το ΔΝΤ έθετε τον πήχη της αξιολόγησης πάρα πολύ υψηλά. Μας έσπρωχναν μακρύτερα από όσο ήταν πολιτικά δυνατόν. Γιατί πάντα υπάρχει μια μεταρρυθμιστική κούραση σε όλες τις κοινωνίες που πραγματοποιούν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποί θέλουν να δουν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν προχωρήσουν σε νέες μεταρρυθμίσεις».

«Από την άλλη, το ΔΝΤ πιέζει χώρες όπως η Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους. Οπότε και για τις δύο μεριές η συμμετοχή του Ταμείου είναι δύσκολη», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αναμένει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης τις επόμενες εβδομάδες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει σε μερικές ημέρες. Ο Jeroen Dijsselbloem είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα πάρει μήνες. Εγώ λέω: Ανάμεσα στους μήνες και στις ημέρες υπάρχουν και εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι μια καλή εκτίμηση» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider