Παράθυρο για μειώσεις εισφορών στα «μπλοκάκια»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράθυρο για μειώσεις εισφορών στα «μπλοκάκια»

Ισοτιμία για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που φέρνει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους -νέους και παλιούς, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για το ασφαλιστικό.

O κ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε μείωση των εισφορών για όσους αμοίβονται με μπλοκάκι, ενώ εξετάζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες για τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, περί τα 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.

Με την παρέμβασή του αυτή, ο υπουργός επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα εν όψει της συζήτησης της κυβερνητικής πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί μέριμνα σε συγκεκριμένες, λιγότερο ευνοημένες, κοινωνικές ομάδες και ομάδες εργαζομένων, κάνοντας λόγο για «μεροληψία υπέρ των αδυνάτων».

«Την προσωπική διαφορά (που θα εισπράττουν οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι) την εγγυόμαστε για πάντα. Η αναφορά που υπάρχει στο νόμο για το 2018 αναφέρεται στο αυτονόητο, ότι θα μειώνεται όσο θα ανεβαίνουν οι συντάξεις των νέων ασφαλισμένων», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο δυο είναι οι τομές: η Εθνική Σύνταξη που θα την εισπράττουν όλοι και οι ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και ωφελήματα. Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και πάλι για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών, λέγοντας ότι πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες για όλους.

«Για πρώτη φορά από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχεδιάσε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ενώ για την προσωπική διαφορά δεσμεύθηκε: «την εγγυόμαστε για πάντα».


Ειδικά για τους εργαζόμενους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας που αμοίβονται με μπλοκάκι, ο υπουργός εξήγγειλε ότι οι εισφορές θα διαμορφωθούν στο 6,5% και το υπόλοιπο ποσοστό θα επιβαρύνει τον εργοδότη. Ειδικά για τους δικηγόρους, δήλωσε ότι πολλές από τις προτάσεις του δικηγορικού συλλόγου θα γίνουν δεκτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνάδελφοί του θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης έναντι των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαιρέτισε τη συναίνεση των εργοδοτικών φορέων στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στην καταρχήν αποδοχή της αύξησης των εισφορών κατά 1%, η οποία θα επιμεριστεί ισόποσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και την οποία χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση.

Απογοητευμένος εμφανίστηκε, αντιθέτως, με πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης που αρνούνται να παράσχουν τη συγκατάθεσή τους όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού –ενός ζητήματος εθνικής σημασίας, όπως τόνισε, καθώς επηρεάζει όχι μόνο τη σημερινή, αλλά και τις επόμενες γενιές.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε, επίσης, τη συνάντηση που θα έχει εντός της ημέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκειμένου να εξεταστεί το μοντέλο ενοποίησης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, με στόχο όχι μόνο την ισοτιμία των δύο συστημάτων, αλλά και τη διεύρυνσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider