Σε «θέση μάχης» η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «θέση μάχης» η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

«Θέση μάχης» έχει λάβει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό καθώς η διαπραγμάτευση περνάει στην τελική ευθεία δεδομένου ότι ήδη οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους το ελληνικό σχέδιο. Αν και η επίσημη τοποθέτησή τους αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου, οπότε και θα αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση, την Πέμπτη θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group. Παρόλο που το βασικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η 8η αξιολόγηση του προγράμματος στην Κύπρο, αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί το «μήλον της έριδος» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Προκειμένου να επιτύχει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκινά περιοδεία προκειμένου να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό αλλά και για το χρέος. Ανάλογες κινήσεις έχουν προγραμματίσει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και άλλα στελέχη του διαπραγματευτικού επιτελείου.

Αισιόδοξος για συναίνεση ο πρωθυπουργός

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ανοικτά μέτωπα με Αντιπολίτευση, συνδικάτα και φορείς ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί και αν τελικά ο κ. Τσίπρας θα λάβει την «ψήφο εμπιστοσύνης στις επόμενες γενιές» όπως έχει αναφέρει, η οποία συνίσταται στην υπερψήφιση του ασφαλιστικού. Όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσει αναμένεται να είναι μεγαλύτερος των 153.

Προς αναζήτηση μιας κοινής πορείας πλεύσης με τους εργοδοτικούς φορείς, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί την Πέμπτη συνάντηση με τους επικεφαλής των ΣΕΒ, ΓΣΕΒEΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί το θέμα της ελληνικής πρότασης και θα συζητηθεί το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών.

«Ακονίζει» τα μαχαίρια η Αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, η Αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι οι νέες παρεμβάσεις αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και τόνισε πως η Χαριλάου Τρικούπη λέει «όχι» στη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών, καθώς υπονομεύουν την ανάπτυξη.

«Οφείλουν επιτέλους να διαπραγματευτούν σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας», δήλωσε σχετικά η κα Γεννηματά.

Παράλληλα, η ΝΔ, δια στόματος του μεταβατικού προέδρου της, Γιάννη Πλακιωτάκη, έκανε λόγο για εμπαιγμό του ελληνικού λαού αναφέροντας ότι : «Η αλήθεια είναι ότι το άδικο και το ανήθικο σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε η συγκυβέρνηση, προβλέπει μειώσεις -μέσα από νέο υπολογισμό- σε όλες τις συντάξεις, που φτάνουν έως και το 35%.Επιπλέον, μειώνει ακόμη περισσότερο τη σύνταξη που θα πάρουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις εισφορές τους, γεγονός που πλήττει την απασχόληση, φουντώνει την αδήλωτη εργασία και τελικά υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει διευκρινίσεις για την προωθούμενη μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του στην «Αυγή» τόνισε ότι «οι σημερινές συντάξεις, προστατεύονται πλήρως και για πάντα και το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης μας είναι ο νέος θεσμός της Εθνικής Σύνταξης, που έχει ως σκοπό την προστασία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό όλων των συνταξιούχων, ακόμη και αυτών που ήταν μακροχρόνια άνεργοι ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό», ενώ χαρακτηρίζει απόλυτη και σκόπιμη διαστροφή της πραγματικότητας τα περί μείωσης των νέων συντάξεων. Παράλληλα, χολιάζοντας τα λεγόμενα για «νέα γενιά συνταξιούχων, των 600 ευρώ», χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «βρώμικο και προβοκατόρικο».

Το ασφαλιστικό «εμπνέει» τους υποστηρικτές του «Grexit»

Με αφορμή το θέμα του ασφαλιστικού και του ελληνικού χρέους, ο Tim Worstall, σε άρθρο του στο Forbes επαναφέρει το θέμα του Grexit υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα.

«Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ανέκαθεν το μήλον της έριδος σε αυτές τις συζητήσεις. Ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια τέτοια εποχή πέρυσι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, ήταν και ένα από τα βασικά ζητήματα στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν σε εκείνες τις εκλογές», αναφέρει το σχετικό άρθρο. Παράλληλα, σημειώνει ότι «όποια κι αν είναι τα σωστά και τα λάθη που έχει αυτό το συνταξιοδοτικό σύστημα (και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι υπερβολικά γενναιόδωρο με μεγάλο κόστος στα κρατικά ταμεία) ήταν πάντα το κύριο μήλον της έριδος. Και είμαστε εδώ τώρα, τον Ιανουάριο του 2016, να το συζητάμε ξανά, όπως κάναμε το φθινόπωρο του 2014. Κάτι που δείχνει ότι η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 απλά δεν ήταν το τέλος του έπους του ελληνικού χρέους».

Ο Worstall υποστηρίζει ότι η ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. «Και το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά τώρα. Και έτσι, παρατείνεται ο ελληνικός οικονομικός πόνος, καθώς συνεχώς αναγκάζονται να υποτάσσονται στις απαιτήσεις της Τρόικας για τις δαπάνες», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider