Praet: Η ΕΚΤ δεν έχει «plan Β»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Praet: Η ΕΚΤ δεν έχει «plan Β»

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμή να αυξήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ωστόσο δεν υπάρχει «σχέδιο Β», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Peter Praet σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σημείωσε ωστόσο σίγουρος ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουν αποτέλεσμα και θα αυξήσουν εντέλει των πληθωρισμό. «Αν τυπώσεις αρκετά χρήματα, πάντα θα έχεις πληθωρισμό. Πάντα», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τον προηγούμενο μήνα μειώνοντας και άλλο το καταθετικό επιτόκιο και επεκτείνοντας κατά έξι μήνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να αυξηθεί ο πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2%.

«Δέχομαι ότι η πολιτική μας δεν είναι επιτυχής μέχρι στιγμής. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στο 0%», δήλωσε ο Praet στο βελγικό περιοδικό Knack.

Ξεκαθάρισε όμως πως δεν υπάρχει σχέδιο Β. «Έχουμε μόνο ένα σχέδιο. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αν τυπώσεις αρκετά χρήματα οι τιμές πάντα ανεβαίνουν. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων πέφτουν κάνοντας πιο δύσκολη την αύξηση του πληθωρισμού», τόνισε.

Ο Praet σημείωσε επίσης πως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί για όσο καιρό είναι απαραίτητο. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση της οικονομίας. Πιστεύω ότι η τωρινή πολιτική σίγουρα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 και ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider