«Ξεχειλίζουν» από αισιοδοξία τα στελέχη της κεφαλαιαγοράς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεχειλίζουν» από αισιοδοξία τα στελέχη της κεφαλαιαγοράς

Διάχυτη αισιοδοξία επικρατεί στους κύκλους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για το 2016, οι οποίοι «ποντάρουν» σε άνοδο του Χρηματιστηρίου και σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών το 2016.

Στην πρώτη εκδήλωση του έτους για το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του ομίλου ΕΧΑΕ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα και έχει μεγάλες πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές εντός του έτους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης εκτίμησε ότι το 2016 θα είναι καλύτερη χρονιά για την οικονομία και το Χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών και καθώς έχουν απομακρυνθεί δύο σοβαροί κίνδυνοι: Ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο κίνδυνος του Grexit, ενώ η επικείμενη ρύθμιση για το χρέος μπορεί να οδηγήσει και πάλι στην ελληνική οικονομία σε έξοδο στις αγορές. Εάν συμβούν αυτά, τότε θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά των ομολόγων τόνισε ο κ. Γκότσης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Ιάκωβος Γεωργάνας εκτίμησε ότι το 2016, έτος που το Χ.Α συμπληρώνει 140 χρόνια λειτουργίας, θα είναι καλύτερη χρονιά με δύο βασικές προϋποθέσεις: τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και του ελέγχου των δημοσιονομικών.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι κυρίαρχο συναίσθημα στους ανθρώπους της αγοράς είναι η αισιοδοξία για το 2016 όσον αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου. Αναφερόμενος στο 2015, επισήμανε ότι η πτώση της αγοράς κατά 25% οφείλεται στις τραπεζικές μετοχές, ενώ οι μη τραπεζικοί τίτλοι παρουσίασαν άνοδο κατά 5% και ο ημερήσιος τζίρος ήταν αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το απαισιόδοξο σενάριο της αγοράς. Επίσης τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου μετά το κλείσιμο πέντε εβδομάδων λόγω των capital controls.

Επίσης, ο πρόεδρος του Χ.Α τόνισε ότι απαιτείται κινητοποίηση του investment banking με στόχο την είσοδο στο Χ.Α νέων εταιρειών και ομολόγων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας Θεόδωρος Φέσσας επεσήμανε ότι το 2016 θα πρέπει η ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις κυρίως ξένες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που είναι αναγκαίες για την κοινωνική ευημερία και γαλήνη. Εκτίμησε, επίσης, ότι το 2015 τελείωσαν οι περιπέτειες για την ελληνική οικονομία και παγιώθηκε η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών Παναγιώτης Δράκος δήλωσε αισιόδοξος για το 2016 επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική οικονομία θα παίξει το ρόλο που πρέπει, τονίζοντας την παράμετρο των αποκρατικοποιήσεων που συντελούνται αυτή την περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Σπύρος Κυρίτσης εξέφρασε την ελπίδα, ότι μετά από μία πρωτόγνωρα άσχημη χρονιά για τον χρηματιστηριακό κλάδο, το 2016 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, ανάπτυξη που θα περάσει και από την Κεφαλαιαγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θεόδωρος Κρίντας τόνισε την αναγκαιότητα της επενδυτικής αποταμίευσης την στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider