Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Ξεκίνησε το μπαράζ συναντήσεων που θα έχει σήμερα, Δευτέρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προκείμενου να τους ενημερώσει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή και θα ακολουθήσει εκείνη με τον Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση θέτει την τετραετία ως όριο για την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης, δεν περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες συντάξεις, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις στις επικουρικές, από τα 170 ευρώ και άνω.

Στην απέναντι όχθη, οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιδρούν απέναντι στην προοπτική επιβολής τραπεζικού «φόρου», ή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, επιμένουν στην επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και υποστηρίζουν πως πρέπει να απονέμεται στην 20ετία (αντί της 15ετίας που ίσχυε).

Όσο για το ποσοστό αναπλήρωσης, το υπουργείο επιθυμεί θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης (για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις).

Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' οτι για τις υψηλές, δηλαδή αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης απο κάποιον που εχει μισθό 2.500 ευρω, ενώ θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.

Το ύψος της εθνικής σύνταξης θα είναι τα 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider