Προβόπουλος: Το Μνημόνιο είναι τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβόπουλος: Το Μνημόνιο είναι τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα

Την ανάγκη η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και να καταρτίσει ένα business plan, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής της, εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank Bulgaria και πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

«Αν και αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, φοβάμαι ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε μια βραδυπορούσα Ευρώπη. Χάνει όλο και περισσότερο έδαφος», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομία σε Μετάβαση: Τεχνολογικές και Αναπτυξιακές Προκλήσεις» που οργάνωσαν από κοινού η SAP Hellas και ο ΣΕΒ, την Τρίτη το απόγευμα.

«Τι πέτυχε η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων; Παρά μια κάποια πρόοδο, η χώρα παραμένει μη ανταγωνιστική», διεμήνυσε ο κ. Προβόπουλος.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «στα χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα έκανε πολύ λίγα πράγματα σε ό,τι αφορά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών όπως και στις αποκρατικοποιήσεις. Σήμερα στην Ελλάδα η κρατική μηχανή έχει σχεδόν παραλύσει. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί. Τα εμπόδια της γραφειοκρατίας είναι πολλά και οι ξένες επενδύσεις λείπουν. Τι φταίει; Εμείς ως Έλληνες που δεν καταλάβαμε τα προβλήματά μας».

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, είναι μια ευρεία συζήτηση στη Βουλή για τα αίτια της κρίσης και τους πιθανούς τρόπους εξόδου από αυτήν.

«Η Ελλάδα δεν έχει business plan. Δεν υπάρχει οδικός χάρτης, δεν υπάρχει μπούσουλας. Δεν έκανε ποτέ ιδιοκτησία τα προγράμματά της. Το Μνημόνιο είναι τα ελάχιστα που μπορεί να κάνει η χώρα», σημείωσε. «Αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι απαιτείται για να παραμείνει ανταγωνιστική, όσα μνημόνια και αν υπάρξουν, δύσκολα θα παραμείνει μακροβιότερα μέλος της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη είναι η απάντηση», προειδοποίησε.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, εξήγησε ότι παραμένουν «μεγάλη πληγή» γιατί συντηρούν «επιχειρήσεις – ζόμπι» που κάνουν κακό σε κάθε προσπάθεια τόνωσης του ελληνικού επιχειρείν.

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κλυδωνισμό και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Προβόπουλος, ενώ τόνισε ότι και «το Brexit βάζει σε διχαστική ρότα την Ευρώπη». Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ επεσήμανε ότι «από την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη ελλοχεύει ο κίνδυνος η ευρωπαϊκή ιστορία να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω». Γι' αυτό τον λόγο, εξήγησε, απαιτείται μια Ευρώπη ανταγωνιστική με ενιαία αγορά.

«Πρωτίστως η Ευρώπη αμφισβητείται από τους πολίτες της γιατί διέψευσε τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον», παραδέχθηκε ο κ. Προβόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «δύσκολα η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει ακόμη και σταθερό το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της τα προσεχή έτη. Φοβάμαι πως κάθε επόμενη γενιά θα έχει χειρότερο βιοτικό επίπεδο από το προηγούμενο», ήταν η πρόβλεψή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider