Ρομπόλης: Σύνταξη 500 ευρώ θέλουν οι δανειστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρομπόλης: Σύνταξη 500 ευρώ θέλουν οι δανειστές

Σύνταξη που θα φθάνει στα 500 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια προβλέπει ο σχεδιασμός των δανειστών όπως τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής της Παντείου, Σάββας Ρομπόλης.

Όπως είπε ο επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει στο 0,8 με βάση τη μελέτη των δανειστών ενώ για πάνω από 20 χρόνια αυτό θα αυξάνεται στο 1,1.

Εξήγησε ωστόσο ότι ο ίδιος είναι υπέρ της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης για τις πιο υψηλές συντάξεις και αύξησης για τις πιο χαμηλές ώστε να μπορούν να τροφοδοτούνται οι πιο αδύναμοι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η "αναλογικότητα εισφορών - παροχών".

Νωρίτερα στην ίδια εκπομπή ο κ. Ρομπόλης μιλώντας για τη μέση σύνταξη είπε ότι το 2010 ήταν 1.500 ευρώ, τώρα έχει φθάσει στα 800 - 850 ευρώ και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικα «η τάση είναι να φθάσει στα 600 ευρώ».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, εάν επιμείνουν οι δανειστές για εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ μέσα από τη μείωση των συντάξεων τότε οι συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω θα μειωθούν γύρω στο 12-13% δηλαδή κατά 100 ευρώ.

Ανέφερε επιπρόσθετα ως μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό καθώς ήδη το 25% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και η μελέτη του δείχνουν ότι από το 2044 και μετά ο ένας στους δυο θα υπερβαίνει αυτή την ηλικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider