Φόρος υπέρ συντάξεων σε τραπεζικές συναλλαγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόρος υπέρ συντάξεων σε τραπεζικές συναλλαγές

Εναλλακτικό σχέδιο για φόρο υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να απορριφθεί η πρότασή της περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.

Σύμφωνα με τα Νέα, επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι, η κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή να μη γίνει αργότερα από τις 7-8 Ιανουαρίου ούτως ώστε με deadline τις 15 του μήνα να έχει ψηφιστεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και συνολικά του νέου προγράμματος.

Η ψήφιση του Ασφαλιστικού στις αρχές της χρονιάς ουσιαστικά θα απελευθερώσει ψυχολογικά την κυβέρνηση, η οποία με την κοινοβουλευτική δύναμη μόλις 153 βουλευτών θέλει να απαλλαγεί άμεσα από τις πιο σκληρές υποχρεώσεις του Μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» ότι η διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «χονδρικά έχει κλείσει», ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου φοβούμενο ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει και εναλλακτική πρόταση που αφορά τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών (ηλεκτρονικών και μη) ενδεχομένως άνω των 1.000 ευρώ με ένα μικρό τέλος της τάξης του ένα τοις χιλίοις.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο μικρός αυτός φόρος, εάν τελικώς γίνει αποδεκτός ως η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς από τους δανειστές, δεν αφορά τις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50, 100 ή 200 ευρώ, «επομένως στόχος της εφαρμογής του δεν είναι η φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων αλλά όσων κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για μεγάλα ποσά».

Από την άλλη, βεβαίως, ανώτερη πηγή του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που κατά πάσα πιθανότητα οι δανειστές θα συναινέσουν στην αρχική κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1%. Πρακτικά θα μοιραστεί ισόποσα στους εργοδότες και στους εργαζομένους με ποσοστό 0,50% για κάθε μέρος.

Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι ο φόβος για εμπλοκή στη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού δεν εστιάζεται πλέον στο θέμα των εισφορών αλλά σε πιθανή διαφωνία οικονομικού επιτελείου και κουαρτέτου για το ποσοστό της αναπλήρωσης των συντάξεων, το οποίο οι διαπραγματευτές επιμένουν να είναι μικρό.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κόκκινή μας γραμμή είναι ευκρινής και απαραβίαστη, αφού δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων» δεδομένου ότι οι προηγούμενες περικοπές (2010-2015) μείωσαν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αυξάνοντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη φτώχεια. Σημειώνεται ότι το ύψος περίπου των μισών συντάξεων στην Ελλάδα κινείται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί και τον κάβο των κόκκινων δανείων ο οποίος για πολλούς παράγοντές της είναι ενδεχομένως και ο πιο επικίνδυνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider