Στην παρουσία του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και στο θέμα του δημόσιου χρέους, αναφέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».

«Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει,  βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας.», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία. Πολλές φορές ο Obama και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο… σεμνά.  Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα  η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς ο υπουργός για το τρόπο απομείωσης του χρέους ανέφερε ότι για το ορατό μέλλον, τα μέτρα που θα μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία.

«Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε αργότερα προ αδιεξόδου, αλλά στο ορατό μέλλον αυτό θα γίνει. Όμως όλα αυτά πρωτόγνωρα και για Ελλάδα και για Ευρώπη. Τέτοιου μεγέθους χρέος όπως το ελληνικό είναι πρωτόγνωρο. άρα αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά. Σήμερα αυτή η συζήτηση έχει μπει επίσημα στο τραπέζι», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με άλλους όρους.

«Υπάρχουν συσχετισμοί και κερδίζεις ή χάνεις πράγματα. Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιδιώξεις συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη», επεσήμανε σχετικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό υπήρχε ως πρόβλημα και πριν το μνημόνιο. «Δεν υπήρξε δυστυχώς μέριμνα να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινωνικοί πόροι. Πολύ πιο δύσκολο είναι να γίνει τώρα, σε συνθήκες κρίσης. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές εις βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των αποθεματικών, όπως το PSI», είπε ο κ. Σκουρλέτης.