Αποκλίσεις ως 51% στις νέες αντικειμενικές και εμπορικές αξίες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλίσεις ως 51% στις νέες αντικειμενικές και εμπορικές αξίες

Αποκλίσεις έως και 51% σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες εμφανίζουν οι νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές τιμές που προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες επιτροπές.

Οι αποκλίσεις εμπορικών – αντικειμενικών αξιών είναι πιο εμφανείς σε ακριβές περιοχές και περιορίζονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Ωστόσο, αν και οι σχετικές διαφορές περιήλθαν υπόψη των επιτροπών που κατήρτισαν τις νέες τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, εκείνες για δημοσιονομικούς λόγους προτίμησαν να μην εξισώσουν τις αντικειμενικές τιμές με τις τιμές αγοράς στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.

Η αρμόδια επιτροπή για τις τιμές ακινήτων της Αθήνας εισηγήθηκε μειώσεις αξιών 5% σε όλες τις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα από 600 ευρώ έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μειώσεις τιμών 15% έως 20% στις περιοχές που η αντικειμενική αξία κυμαίνεται από 1.050 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μειώσεις 10% για περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 3.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων η τρέχουσα εμπορική αξία παραμένει υψηλότερη της αντικειμενικής είναι σχεδόν μηδαμινές. Ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι αγοραπωλησίες κατοικιών σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών, δεν καταγράφονται ούτε καν σε νεόδμητες κατασκευές.

Παραδείγματα

Διαμέρισμα 100 τ.μ., ηλικίας 15 ετών στο Περιστέρι με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 850 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 800 ευρώ ανά τ.μ..

Διαμέρισμα 70 τ.μ., ηλικίας 3 ετών στην Αγία Παρασκευή με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 1.487 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Ωστόσο, η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ..

Μονοκατοικία 140 τ.μ., ηλικίας 25 ετών στο Χαλάνδρι με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 1.700 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.350 ευρώ ανά τ.μ..

Μονοκατοικία 350 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 2.800 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 2.240 ευρώ ανά τ.μ, 20% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ..

Μονοκατοικία 250 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στη Βουλιαγμένη με τιμή ζώνης 5.675 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 5.107 ευρώ ανά τ.μ, 10% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 51% χαμηλότερη από την νέα αντικειμενική.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ 2015, ωστόσο θα μειώσει τους φόρους που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών και ειδικά τους φόρους μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομίας ή γονικής παροχής.

Οι 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές

-Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

-Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ

-Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

-Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών

-Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αιτία

-Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

-Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων

-Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων

-Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)

-Φόρος Διανομής Ακινήτων

-Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

-Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη –μεταγρ. συμβολαίων)

-Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων

-Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

-Φόρος Δωρεάς ακινήτων

-Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

-Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων

-Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων κλπ.

-Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων

-Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης

-Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider